داستان برند یاهو از صعود تا سقوط

داستان برند یاهو از صعود تا سقوط

یاهو در سال 1995 تاسیس شد و در دهه 90 میلادی رقیبی را برای خود متصور نبود. اما به مرور با شروع سال 2000 ارزش و محبوبیت این برند روز به روز کاهش پیدا کرد تا اینکه در سال 201 توسط کمپانی Verizon خریداری شد. اما چه اتفاقاتی برای یاهو افتاد که ارزش آن از 100 میلیارد دلار به 4.48 میلیارد دلار کاهش پیدا کرد؟ با من حامد فردوس آرا همراه باشید تا دلایل شکست برند یاهو را باهم بررسی کنیم.

مقدمه

یاهو یک شرکت چند ملیتی آمریکایی است که دفتر مرکزی آن در سانی ویل، کالیفرنیا قرار دارد. یاهو توسط جری یاهنگ و دیوید فیلو در 2 مارس 1995 تاسیس شد. این شرکت یکی از پیشگامان عصر اینترنت در دهه 90 میلادی بود. یاهو به خاطر خدمات متنوعی که ارایه می‌کرد در دنیای اینترنت بسیار شناخته شده بود. ارایه اخبار، نقشه برداری آنلاین، اشتراک گذاری ویدیو، ایمیل و دایکتوری کسب‌و‌کارها بخشی از خدماتی بود که یاهو در آن سرآمد به حساب می‌آمد. این وب‌سایت اینترنتی در دهه 90 به عنوان یکی از موفق‌ترین کسب‌و‌کارهای آنلاین در ایالات متحده بود.

اما محبوبیت یاهو با شروع سال 2000 رو به کاهش رفت و سرانجام در سال 2017 توسط کمپانی Verizon به مبلغ 4.48 میلیارد دلار خریداری شد. اما چه اتفاقاتی برای این برند به وقوع پیوست که ارزش آن از 100 میلیارد دلار به 4.48 میلیارد دلار کاهش پیدا کرد؟

داستان شکل گیری یاهو

  • یاهو یک شرکت چند ملیتی آمریکایی است که دفتر مرکزی آن در سانی ویل، کالیفرنیا قرار دارد. یاهو توسط جری یاهنگ و دیوید فیلو در 2 مارس 1995 تاسیس شد.
  • ماریسا مایر یکی از مدیران سابق گوگل از سال 2012 تا 2017 به عنوان مدیرعامل در یاهو خدمت کرد.
  • میزان بازدید یاهو در سال 2016 به بیش از 7 میلیارد در ماه رسید و به عنوان ششمین وب‌سایت پربازدید جهان انتخاب شد.
  • ارزش سهام یاهو در دوران حباب دات کام سر به فلک کشید و ارزش هر سهم حدود 118 دلار معامله شد.
  • در فوریه 2008 مایکروسافت پیشنهاد 44.6 میلیارد دلاری را برای خرید یاهو پیشنهاد داد که بلافاصله با پاسخ منفی مدیرعامل آن مواجه شد.
  • در سال 2009 کارول بارتز جایگزین جری یاهنگ مدیرعامل یاهو شد اما دوران مدیریت او نیز بیش از 2 سال طول نکشید و جای خود را به مدیر ارشد مالی یاهو داد تا به صورت موقت مدیرعامل آن شود.
  • در سال 2012 آشفتگی همچنان در یاهو ادامه داشت و زمزمه‌هایی بر استعفای مدیرعامل به گوش می‌رسید تا اینکه مدیر ارشد محصول نیز استعفا داد و پس از آن مدیران یاهو هم اقدام به اخراج 2،000 کارمند کردند.
  • در فاصله سال‌های 2011 تا 2012 چندین مدیرعامل در یاهو تغییر کردند تا اینکه سرانجام نوبت به ماریسا مایر مدیر سابق گوگل رسید.
  • با ورود ماریسا مایر کمی اوضاع بهتر شد، در همان بدو ورود این مدیرعامل جوان اقدام به خرید تامبلر به ارزش 1.1 میلیارد دلار کرد. و دقیقا شروعی برای خریدهای یاهو بود. و بعد از تامبلر نیز چندین و چند استارتاپ دیگر در حوزه‌های مختلف خریداری شد.
  • در جولای 2013 اطلاعات نشان می‌داد که میزان استقبال آمریکایی‌ها از یاهو نسبت به گوگل پیشی گرفته است که این یک خبر بود برای مدیران شرکت آشفته یاهو بود.
  • در طول سال‌های که ماریسا مایر به عنوان مدیرعامل یاهو مشغول به کار بود، اتفاقات ناخوشایندی برای یاهو اتفاق افتاد مانند درز اطلاعات شخصی کاربران یاهو، خریدهای ناموفق و زیان ده مانند تامبلر و …
  • این شرکت سرانجام در سال 2017 توسط شرکت Verizon به مبلغ 4.48 میلیارد دلار خریداری شد. ارزشی حدود یک دهم پیشنهاد مایکروسافت در سال 2008 میلادی!

دلایل شکست برند یاهو چه بود؟

عدم تمرکز بر تجربه کاربری خوب

یکی از مشکلاتی که یاهو را با شکست مواجه کرد، توجه بیش از اندازه به سمت کسب و کار و کم توجهی به بخش محصول بود. داشتن تجربه کاربری خوب به خودی خود می‌تواند به رشد و توسعه کسب و کار شما منجر شود اما یاهو به جای این کار سعی می‌کرد نقصان خودش را با تبلیغات گسترده پوشش دهد و همین باعث مهاجرت کاربران به سمت گوگل شد. زیرا رقیب یاهو تمام توان خود را بر ارایه تجربه کاربری خوب گذاشته بود نه تبلیغات گسترده!

فقدان آینده نگری در تیم مدیریت

سرمایه گذاری کردن اشتباه و عدم شناسایی صحیح روندها باعث شد که یاهو از بازار موتورهای جستجو کنار رود. تیم مدیریت یاهو فاقد افراد ماهر با چشم انداز استراتژیک برای آینده بود و همین مساله سبب شد که اشتباهات زیاد را تکرار کند. به همین دلیل است که امروزه بسیاری از سازمان دپارتمان‌هایی با عنوان برنامه ریزی و مدیریت استراتژیک را راه اندازی می‌کنند. زیرا به اهمیت این موضوع پی برده اند که برای تغییر باید چابک بود و سریع تصمیم گیری کرد.

از دست دادن فرصت‌های طلایی

یاهو نتوانست روندهای آینده را به درستی پیش بینی کند و در این مسیر فرصت‌های بزرگی را از دست داد. در ادامه به برخی از مهمترین این اشتباهات را یاهو اشاره خواهم کرد:

  • امتناع از خرید گوگل: سال 1998 میلادی بنیانگذاران گوگل پیشنهاد فروش 1 میلیون دلاری را به مدیران یاهو دادند اما آن‌ها این پیشنهاد را نپذیرفتند. بعدها در سال‌های 2002 هم پیشنهاد 5 میلیارد دلاری توسط یاهو رد شد. گوگل هم اکنون بیش از 1،200 میلیارد دلار ارزش گذاری شده است.
  • عدم خرید فیس بوک: در سال 2006 یاهو پیشنهاد 1.1 میلیارد دلاری را به فیس بوک ارایه کرد، که از طرف این شرکت با پاسخ منفی مواجه شد تا یک پیشنهاد ناموفق دیگر به لیست مدیران یاهو اضافه شود.
  • عدم ادغام با مایکروسافت: در سال 2008 یاهو پیشنهاد 44 میلیارد دلاری مایکروسافت را برای خریدش رد کرد؛ زیرا مدیران این شرکت اعتقاد داشتند که ارزش آن‌ها بسیار بیشتر از این عدد است.
  • و چند خرید اشتباه: یاهو در طول این سالیان تمام یا بخشی از سهام کسب و کارهایی مانند: تامبلر، فیلکر، برادکست و … را خریداری کرد اما نتوانست آن‌ها را به موفقیت چشم‌گیری برساند.

جالب است بدانید یاهو در سال 2017 به قیمت 4.48 میلیارد دلار توسط کمپانی Verizon خریداری شد!

چه درس‌هایی از شکست یاهو گرفتم؟

تصمیمات احساسی منجر به شکست می‌شوند

استفاده از شبکه‌های اجتماعی روز به روز بیشتر و بیشتر می‌شد و بعد از شکستی که یاهو در حوزه موتورهای جستجو ا زگوگل خورده بود و هر روز بازار بیشتری را از دست می‌داد تصمیم به خریدهای احساسی زد. اما دلیل این تصمیم هم ظهور غول بزرگی به نام فیس بوک که در سراسر جهان کاربران زیادی را به سمت خود روانه می‌کرد؛ همه اینها باعث شد تا یاهو اقدام به خرید دو شبکه اجتماعی نسبتا مشهور در آن دوران بزند یعنی فیلکر و تامبلر اما این دو خرید به دلایلی که در ادامه به آن‌ها اشاره خواهم کرد به موفقیت ختم نشد!

  • عدم ادغام صحیح باعث خروج بسیاری از کارمندان دو مجموعه شد که خساراتی جبران ناپذیر برای دو طرف بوجود آورد.
  • فرهنگ سازمانی دو شرکت به کلی با هم متفاوت بود و همین باعث خروج بسیاری از افراد کلیدی از تیم‌های مختلف شد.
  • ارزیابی‌های مالی و ارزش گذاری‌هایی که برای فیلکر و تامبلر انجام شده بود چندان با واقعیت هم خوانی نداشت.

ایچاد ساختار سازمانی باید در اولویت باشد

یاهو در 2012 مریسا مایر مدیر ارشد گوگل را استخدام کرد و به توانایی او برای ایجاد تغییرات گسترده امید داشت. هرچند که مایر در بازه‌هایی توانست سهام یاهو را مجدد ارزشمند کند اما از آنجایی که هیچ ساختار مشخص و مدونی برای مدیریت در یاهو وجود نداشت تلاش‌های او نیز بعد از 5 سال به شکست منجر شد. این مساله را در خریدهای یاهو ناموفق یاهو و همچنین اخراج گسترده کارکنان این سازمان در طول این 5 سال می‌توان مشاهده کرد. بنابراین موفقیت یک شرکت به سازمان دهی، چشم انداز و ماموریت آن وابسته است و استفاده از مدیران خوشنام تنها عامل برای رشد سازمان نخواهد شد.

نتیجه گیری

سرنوشت یاهو می‌تواند برای هر کسب و کاری آموزنده باشد، که برای ماندن در بازی باید از روندها آگاه بود و همواره خود و کسب و کارمان را به روز نگه داریم در غیر اینصورت همه چیز دچار مشکل می‌شود! شاید ما مثل یاهو خوش شانس نباشیم و همین کسب و کاری که هم اکنون داریم را به طور کلی از دست دهیم. اگر یاهو درک عمیق‌تری از آنچه کاربرانش نیاز داشتند و چشم انداز آینده نگرانه بیشتری داشت ممکن بود اوضاع جور دیگری رقم می‌خورد و هم اکنون به عنوان بازیگر اصلی موتورهای جستجو حاضر بود.

حامد فردوس آرا
سال‌ها به عنوان مدیر و مشاور بازاریابی با برندهای مطرحی همکاری داشتم. بنیانگذار چند استارتاپ در داخل و خارج از ایران بودم و هم اکنون به عنوان مشاور بازاریابی با چندین استارتاپ همکاری می‌کنم.